середу, 11 листопада 2015 р.

Ніл Хасевич - повстанський художник

     Він міг бути успішним художником і жити богемним життям, виставляючись у закордонних салонах. Натомість він став митцем-повстанцем, обравши криївку з примітивним друкарським верстатом. Слава знайшла його вже після смерті - саме він створив більшість візуальних матеріалів Української Повстанської Армії. Його твори несли світові правду про змагання підпілля ОУН-УПА за незалежну українську державу у кривавій боротьбі з переважаючими силами окупантів України.
    Митець-воїн, який воював олівцем, різцем на папері та дереві. І хоч не очолював збройних формувань, не керував бойовими групами й операціями, Ніл Хасевич зробив так само багато, як найкращий полководець. І не зміліє пам'яті криниця. Його ім'я - символ самовідданого служіння Україні, символ боротьби за її незалежність.
    110-й річниці від дня народження Ніла Хасевича був присвячений вечір історичного портрету "Ніл Хасевич - український митець і патріот", проведений центральною районною бібліотекою спільно з бібліотекою ВПУ (завідувач бібліотеки В.Є. Малимон).








   

Немає коментарів:

Дописати коментар